L'IMPRESCINDIBLE CONTACTE AMB LA NATURA

Updated: May 6, 2020

Què els infants necessiten estar en contacte amb la natura perquè es pugui dur a terme un desenvolupament integral és un fet observat, contrastat i documentat.

La natura permet als infants anar comprenent com funciona el món que habiten, ja que en ella es mostra la vida en el seu màxim esplendor. A més la natura ofereix als infants infinites possibilitats de material desestructurat, de reptes motrius, de colors, d'olors, de textures... però tot a ritme lent, al seu ritme natural.

En un espai natural els infants poden desplegar les seves capacitats i potencialitats, poden descobrir-se, mirar-se endins així com conèixer millor l’espai que conviuen amb altres éssers vius. Alhora el contacte amb la natura permet a la ment connectar amb la calma i des del benestar mental qualsevol aprenentatge esdevé amb més facilitat. Afavoreix també la vitalitat dels infants i de totes les persones i aquesta vitalitat junt amb la calma mental desemboquen en en un bon estat físic.

En aquest sentit veiem de vital importància que els infants visquin en connexió amb espais naturals i puguin estar a l'aire lliure com més millor. És per això que els infants de la Llera surten a diari a l'exterior (els més petits solen quedar-se a la sorrera i els més grans a la feixa o marxen sovint d'excursió) i, per altra banda, cada divendres els infants més grans de 3 anys fan escola al bosc. Els dies que plou o neva, més que mai sortim a gaudir de les possibilitats que ens ofereix el temps. Els infants tenen a l'escola els seus equipaments per la pluja i la neu (monos impermeables integrals i botes d'aigua) per tal de poder anar a saltar dins els bassals o a baixar amb trineu per les baixades plenes de neu.

Com bé diu una dita noruega: " No existeix el mal o el bon temps, sinó la roba adequada o inadequada".

Per nosaltres és una sort poder gaudir d’una escola ubicada en un entorn rural, ja que està envoltada de boscos i espais naturals (baumes, rius, rierols, camps, turons, espais habitats per animals...).


És una prioritat del projecte tenir la natura a prop i que els infants puguin créixer connectats amb els ritmes naturals.

Estar en contacte amb la natura es estar en contacte amb la vida.

Amèlia Vergés, 3 d'abril de 2020.


#natura #vida #lalleraescolaviva

186 views0 comments

Recent Posts

See All